Per categorie:
  Per soort:De archeologie van Europa: Steentijd

Duizenden jaren geleden leerden mensen akkers te bebouwen en dieren te fokken. Deze mensen waren de eerste boeren en veetelers. Vanuit het Nabije Oosten verspreidde het boerenbedrijf zich over Europa, hoewel in sommige gebieden mensen nog lang bleven jagen en verzamelen zoals in Nederland.
Hoe leefden de jagers en verzamelaars in Europa? Wat veranderde met de komst van de eerste boeren. Bijzonder is dat de vroege boeren in Europa grote, stenen bouwwerken oprichtten. In Nederland zijn dat de oudst zichtbare monumenten: de hunebedden. Hunebedden waren zeker grafkamers, maar waarschijnlijk hadden ze meer functies. Hunebedden zijn niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en het zuiden van ScandinaviŽ gevonden. Grote stenen monumenten, net iets anders dan de hunebedden, zijn ook bewaard gebleven in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en het Iberisch schiereiland. Daar zijn niet alleen graven, maar ook steencirkels gebouwd. De beroemdste is Stonehenge, waar de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan is.
Waarom staken deze vroege boerengemeenschappen zoveel tijd in het oprichten van stenen monumenten? Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de monumenten en musea waar deze monumenten te zien zijn.

tijd: vrijdag 10:00-12:00 uur
startdatum:3 maart 2023 - 3 lessen
plaats:De Man, Burg. Letteweg 30, Oostvoorne
docent:Mw. D. de Wild
Mw. D. de Wild

Drs. Diana de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar. Diana is als gids verbonden aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Zij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen uit de oudheid, waarover zij boeiend en enthousiast kan vertellen.
Sluiten
extra info: Marleen Stamperius, tel: 480475
prijs: € 58,50
met korting: € 49,50   
code: 127  
Toevoegen aan mijn aanmeldformulier
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: