Per categorie:
  Per soort:De wondere wereld van de waterbouw

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouw. Aanleg van nieuwe havens, het bouwen van het vliegveld Chek Lap Kok en Disney Island in zee bij Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de aanleg van Maasvlakte 1 en 2, uitbreiding van het Suezkanaal, de landaanwinning bij Singapore en de Deltawerken in Nederland. Ook de offshore activiteiten zijn sterk verbonden met de wereld van waterbouw. Denk maar aan de bouw van windmolenparken op zee of het leggen van kabels, gas- en olieleidingen in de zeebodem, ook dit zijn activiteiten van baggerbedrijven.

Nederlandse baggerbedrijven zijn vanaf het eerste begin betrokken bij het uitvoeren van grote werken. Waarom komt deze bedrijvigheid oorspronkelijk uit Sliedrecht? De baggeraars gingen voor jaren naar verre oorden om baggerwerk uit te voeren en ondertussen regelden hun vrouwen geheel zelfstandig thuis alle voorkomende zaken.

Vroeger werden baggerwerkzaamheden met de hand uitgevoerd. Rond het jaar 1850 werden baggerwerktuigen uitgerust met stoommachines en werd ineens alles mogelijk. Sindsdien worden bij elke klus soms nieuwe werk- of vaartuigen ontwikkeld met toepassing van de modernste technieken.
Een boeiend verhaal over de mens en zijn machines.

tijd: woensdag 20:00-22:00 uur
startdatum:19 oktober 2022
plaats:De Man, Burg. Letteweg 30, Oostvoorne
docent:Dhr. R. van der Ven
Dhr. R. van der Ven
De presentatie wordt gehouden door Remco van de Ven en de begeleidende techniek wordt verzorgd door Bas de Goeij. Zij zijn beiden oud werknemers van Adriaan Volker Baggermaatschappij. Dit bedrijf heeft alle havens vanaf de Van Brienenoordbrug tot en met de Maasvlakte 2 aangelegd.
Sluiten
extra info: Piet Rosier, tel. 0181 484195, p.w.rosier@planet.nl
cursusstatus:Inschrijving voor een lezing of film is niet nodig, kaartverkoop aan de zaal
prijs: € 5,00
met korting: € 0,00   
code: 11   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: