Per categorie:
  Per soort:Nieuwe aanmelding mogelijk voor kalligrafie


Vanaf maandag 16 maart bieden we opnieuw de cursus kalligrafie aan. Voor meer informatie en aanmelding, klik HIER.Hellemonds dialect

Lezing door Bert Kuijpers
Het is vaak de enigszins spottend gestelde vraag waarmee de spreker verraadt, dat hij er zelf niet vandaan komt. Immers, de benaming 'Hellimond' is een wat vreemde vinding van iemand, die het dialect niet spreekt. Voor de Helmonder heet zijn stad geen Hellimond. Hoe dan wel?

In een lezing over de stad en haar dialect zal Bert Kuijpers dieper ingaan op – met name – het Helmonds dialect, dat door velen – onbekend maakt onbemind – ten onrechte als lelijk wordt bestempeld. Zo’n lezing roept waarschijnlijk meteen verontwaardigde reacties op van Helmonders die zullen roepen: ‘Nèie zo-j-éést nie!’ Dialect is een individuele en persoonlijke beleving van de taal, die iemand thuis of op straat heeft leren spreken en waarvan de regels nietvastliggen.

In deze lezing gaat Kuijpers in op de grammaticale aspecten van het Helmonds en op idiomatische eigenaardigheden, waarmee het Helmonds zich van andere dialecten onderscheidt. Ook de uitspraak aan de orde en ook hier geldt: ieder vuggelke zeengt zoas het gebekt is. Spellingsregels bestaan voor dit dialect niet en kunnen dus gevoeglijk buiten beschouwing blijven.

Deze lezing wordt voor de niet-Helmonder een aangename kennismaking. Bij de autochtoon zal zij zeker reacties uitlokken, wat Bert betreft graag zelfs.

lezingnummer     051-vu
tijd                    dinsdag 20.00 – 22.00 uur
datum               13 januari 2015
kosten               € 6,-
plaats                Podiumruimte Bibliotheek Helmond

Volksuniversiteit schenkt computers aan Jan van Brabant De Volksuniversiteit Helmond heeft dertien computers geschonken aan anderstalige leerlingen van het Jan van Brabant College. Omdat de belangstelling voor computercursussen bij de Volksuniversiteit sterk is afgenomen, waren de pc’s overbodig geworden. De leerlingen van de eerste opvang anderstaligen van de Jan van Brabant mogen de computers thuis gebruiken, voor hun huiswerk en privé.

De eerste opvang anderstaligen van de Jan van Brabant geeft onderwijs aan nieuwkomers die nog nauwelijks de Nederlandse taal beheersen, als voorbereiding op de overstap naar regulier voortgezet onderwijs. Deze afdeling is gevestigd in de voormalige basisschool de Cajuit aan de Wethouder Ebbenlaan in Helmond. Ook de Volksuniversiteit Helmond geeft haar lessen in dit gebouw.

De Volksuniversiteit beschikte over een compleet ingericht ict-lokaal voor het geven van computercursussen. De laatste jaren is de belangstelling voor deze cursussen echter drastisch afgenomen. De Volksuniversiteit heeft, ingegeven door de kerstgedachte, daarom besloten de computers te schenken aan de schoolgaande kinderen van nieuwkomers.

De symbolische overdracht vond woensdag 10 december plaats in de Cajuit. De voorzitter van de Volksuniversiteit mw. Maria van Loon benadrukte in haar toespraak de gemeenschappelijke inzet voor kennisoverdracht van beide instellingen en de goede samenwerking in hetzelfde gebouw. In aanwezigheid van leerlingen uit Somalië, Syrië en Polen bedankte afdelingsleider Dirk-Jan Hogervorst van de Jan van Brabant voor de gulle schenking.

Voor meer foto's klik HIER.


Binnenkort

Modern schilderen met klassieke technieken 2015 (cursus)
Startdatum: 12 januari 2015

Een culinaire wereldreis (cursus)
Startdatum: 13 januari 2015

Modern schilderen met klassieke technieken voor gevorderden 2015 (cursus)
Startdatum: 13 januari 2015

iPhone/iPad/iPod voor gevorderden (cursus)
Startdatum: 13 januari 2015

Neurolinguïstisch programmeren (cursus)
Startdatum: 14 januari 2015

Schilderen met verhalen en muziek 2015 (cursus)
Startdatum: 14 januari 2015

Filosoferen over kunst 1 (workshop)
Woensdag 14 januari 2015, 20.00-22.00 uur

De Italiaanse keuken (cursus)
Startdatum: 15 januari 2015


 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: